« Terug

Vloerverwarming kiezen voor uw bouwproject? Drie innovatieve producten uitgelicht

sfeerfoto-nieuws-uniwarm.jpg14 jul

Innovatieve, duurzame verwarmings- en koelsystemen ontwikkelen. Daar zijn we bij UniWarm in gespecialiseerd. De afgelopen jaren hebben we onder andere het ECO circulair systeem, de ventilatievloer en het klimaatsysteem op de markt gebracht. Inmiddels zijn deze producten in honderden woningen en bedrijven geplaatst. In dit blog lichten we de eigenschappen van deze verschillende systemen toe, zodat u een goede keuze kunt maken.

De ventilatievloer: vloerverwarming in combinatie met ventilatie

In 2010 ontwikkelden wij de ventilatievloer: een vloerverwarming in combinatie met mechanische luchttoevoer. Ondertussen is het een veelgevraagd product, omdat het een gezonder binnenklimaat creëert en ideaal is voor duurzame nieuwbouwprojecten.

Hoe werkt de ventilatievloer precies? Als het systeem in bedrijf is wordt er lucht onder de ventilatiebasisplaat doorgeblazen. Tegelijkertijd wordt deze lucht verwarmd of gekoeld door de vloerverwarming. Vervolgens blaast het systeem de lucht uit via vloerroosters die zich vlakbij de ramen bevinden. De afvoer vindt plaats via het plafond in de keuken of het toilet. 

Het grote voordeel van de ventilatievloer is dat de ruimte vanaf de vloer tot aan het plafond wordt gevuld met verse lucht. Dit heeft een gezonder binnenklimaat tot gevolg. Daarnaast is de ruimte sneller warm of koel, doordat de vloerverwarming de lucht verwarmt of koelt voordat deze de ruimte wordt ingeblazen. De gevoelstemperatuur zal hierdoor binnen korte tijd aangenaam zijn.

Het ventilatiesysteem in de vloerverwarming is een goed alternatief voor de ventilatieroosters die normaal gesproken boven de ramen worden geplaatst. Veel mensen houden de schuifjes van deze roosters dicht, omdat ze tocht ervaren. En dat brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, omdat duurzaam gebouwde huizen vaak luchtdicht zijn. Met de ventilatievloer is dit probleem verholpen. Bovendien verplaatst de lucht zich op zeer lage snelheid, waardoor de bewoner geen tocht zal ervaren.    

Ook voor aannemers is dit systeem een uitkomst, want de totale bouwkosten zullen lager uitvallen. Zo is het niet nodig om elders in de ruimte toevoerleidingen te plaatsen. De ventilatie kan namelijk in de afwerkvloer worden geïntegreerd. Daarnaast is het niet nodig om beton te storten in de kanalen. In deze brochure vindt u meer informatie over de plaatsing.

Het ECO circulair systeem: vervaardigd van hernieuwbare grondstoffen

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een circulair vloerverwarmingssysteem. Het product is vervaardigd van houtvezel; een volledig hernieuwbare grondstof. Daarom wordt het systeem veelal toegepast binnen circulaire, passieve en duurzame woningbouwprojecten.

Daarnaast is de plaatsing van dit systeem betrekkelijk eenvoudig, dankzij de lage opbouwhoogte van slechts 30 mm, het lichte gewicht en de voorgefreesde leidingen. Doordat er geen sprake is van droogtijd zal de installateur bovendien veel tijdswinst behalen. Deze eigenschappen maken het systeem ook uitermate geschikt voor renovatieprojecten. Vanwege het lichte gewicht en de lage opbouwhoogte zijn constructieve aanpassingen aan het pand doorgaans niet nodig. 

Als het systeem eenmaal is geplaatst, zal de eindgebruiker snel merken hoeveel comfort hij erdoor ervaart. De platen werken naar beneden toe namelijk warmte-isolerend, waardoor de warmteafgifte naar boven optimaal is. Om die reden zal de bewoner het ook fijn vinden om te horen dat hij het systeem gemakkelijk mee kan nemen naar een eventuele volgende woning.

Het klimaatsysteem: voorgefreesde platen van gerecycled papier en gips

Het klimaatsysteem van UniWarm bestaat voor honderd procent uit gerecycled papier en gips. Het systeem is niet alleen geschikt voor nieuwbouw, maar ook voor de renovatie van monumentale panden. Dankzij de lage opbouwhoogte hoeft de aannemer geen constructieve aanpassingen te laten verrichten. Het systeem kan direct op een oude houten vloer of op balken worden geplaatst. De aannemer voldoet op deze manier aan de strenge bouweisen die gelden voor monumentale panden.

Een ander voordeel van het klimaatsysteem is dat het een droogbouwsysteem is, waardoor projecten sneller verlopen. Verder is het voor de installateur prettig dat de leidingen al zijn voorgefreesd. Met behulp van een duidelijk legplan kan hij ze er direct in monteren. Dit scheelt een hoop stofontwikkeling. Ook voor de eindgebruiker is het systeem ideaal, want het reageert snel bij een warmte- of koelvraag.

Behalve vloerverwarming hebben we binnen deze productcategorie ook wandverwarming, toiletverwarming en plafondverwarming.

Legplan en begeleiding van UniWarm

Naast het ontwikkelen van innovatieve systemen, vinden wij het ook belangrijk onze klanten goede service te verlenen. Indien gewenst helpen we bij het ontwerp en bieden we begeleiding bij de plaatsing. Ook krijgen al onze klanten een uitgebreid en duidelijk legplan.

Wilt u meer weten over onze producten? Bekijk dan onze uitgebreide catalogus.

« Terug

Scroll naar boven