Home ›› Onderhoud Verwarmingsketel

Onderhoud verwarmingsketel is belangrijk

Woningeigenaren zijn zelf verantwoordelijk dat het onderhoud verwarmingsketel professioneel wordt uitgevoerd. Voor onderhoudsmonteurs is het belangrijk om de klanten juist te informeren over de onderhoudswerkzaamheden en om te adviseren over duurzaam gebruik van de verwarmingsketel. Een goed onderhouden verwarmingsinstallatie gaat langer mee en heeft een minieme kans op defecten.

onderhoud verwarmingsketel
neem contact op ››

De verplichting tot onderhoud verwarmingsketel is afhankelijk van het soort brandstof en het vermogen van de ketel. Voor verwarmingsinstallaties op gas met een vermogen onder de 100 kW is er geen onderhoudsplicht. Dat geldt voor de meeste verwarmingsketels in woningen. Bij een nieuwe verwarmingsinstallatie is binnen zes weken na ingebruikname een keuring verplicht. Voert u als installateur deze keuring uit? Maak dan direct een (bel-)afspraak voor de verplichte onderhoudsbeurt. Voor het uitvoeren van onderhoud aan de centrale verwarming moet u in het bezit zijn van het SCIOS-certificaat.

Onderhoud verwarmingsketel

In het algemeen verloopt het onderhoud aan een verwarmingsketel in minstens drie stappen. Het precieze verloop van het onderhoud is afhankelijk van het type brandstof (gas, stookolie of vaste stof) waar de ketel op wordt gestookt. De eerste stap is de reiniging en de controle van de verwarmingsketel. Als onderhoudsmonteur reinigt u de ketel, de brander en de eventuele schoorsteen. Het correct afstellen van de verwarmingsketel en de brander is de tweede stap. Na het afstellen voert u de wettelijk verplichte metingen uit. De laatste stap is het opstellen van attesten. Dit doet u na het eventuele vervangen van slijtagegevoelige onderdelen, zoals bijvoorbeeld een thermokoppel.

Het verplichte onderhoud aan de ketel vindt om de 2 of 4 jaar plaats. Voor de verwarmingsinstallaties in de meeste woningen geldt geen onderhoudsplicht. Deze vrijstelling betreft namelijk installaties op gas met een klein vermogen (<100kW). Voor installaties met een groter vermogen is onderhoud om de 4 jaar verplicht. De verwarmingsketels van centrale verwarming, op stookolie of vaste brandstof, met een groot vermogen (>100kW) hebben om de 2 jaar een verplicht onderhoud. De ketels op stookolie of vaste brandstof in woningen hebben een klein vermogen, waarbij een onderhoud om de 4 jaar verplicht is.

onderhoud verwarmingsketel
neem contact op ››

Sentinel producten

In de webshop van UniWarm vindt u diverse Sentinel producten voor het goed onderhouden van verwarmingsinstallaties. Het lekdichtingsmiddel is bijvoorbeeld een systeemwateradditief voor het dichten van kleinere lekkages of druppelende verbindingen. Dit middel veroorzaakt geen verstoppingen in het verwarmingssysteem en is compatibel met andere producten van Sentinel. Ook voor problemen als een lawaaiige boiler zijn er producten. Een dunne laag afzetting op de warmtewisselaar is meestal de oorzaak van boilerlawaai. Sentinel X200 Noise Reducer is een permanente zuurvrije behandeling, die de afzetting laat verdwijnen én de boilerefficiëntie herstelt.

Onderhoud verwarmingsketel: langere levensduur

Geen onderhoudsplicht klinkt heel vrijblijvend, maar dat is het niet. Onderhoud aan de verwarmingsketel verkleint de kans op lekkages en andere defecten. Voor een langere levensduur van de verwarmingsinstallatie raden wij periodiek onderhoud aan.

Wilt u meer informatie over het onderhoud van een verwarmingsketel? Neem vrijblijvend contact op met UniWarm. Goed onderhouden verwarmingsinstallaties gaan langer mee, doordat de kans op defecten kleiner is. Met de producten van Sentinel maakt en houdt u verwarmingssystemen schoon. Bekijk in de webshop ons uitgebreide assortiment aan Sentinel producten voor de professionele vakman.

Neem contact op

Scroll naar boven