Hero contactpagina uniwarm

Wilfred de Regt: “Een schone verwarmingsinstallatie bespaart je duizenden euro’s en vermindert CO2-uitstoot”

10-02-2021

 YTR7039

Spoelspecialist van Nederland, multi-ontstopper, troubleshooter, vloerverwarmingsspecialist: een aantal namen waar Wilfred de Regt onder bekend staat in de wereld van de installatietechniek. En terecht. Hij ontwikkelde meer dan 21 spoelmethodes en is technisch opleider aan de Power Flushing Academy. Verder is hij eigenaar van Rekon Installatietechniek, Vloerverwarming Specialist Nederland, Power Flusher Pro en introduceerde hij de grootste magneetfilter van Nederland. 

UniWarm werkt al een aantal jaar met Wilfred samen. Zo is hij afnemer van onze Sentinel-producten en organiseren we trainingen voor onderhoudsmonteurs. In dit interview vertelt Wilfred over zijn fascinatie voor spoeltechnieken en het belang van een schone installatie.

Waarom heb je je gespecialiseerd in de reiniging van vloerverwarming en cv-installaties?

“Mijn interesse ontstond toen ik een aantal jaar geleden een nieuw huis kocht. We hadden steeds problemen met de vloerverwarming. Hierdoor kregen we het niet warm genoeg in huis. Omdat er geen goede oplossing was, besloot ik zelf op onderzoek uit te gaan en probeerde verschillende spoelmethodes uit. Na een aantal pogingen vond ik de juiste oplossing. Het fascineerde me zo, dat ik expert wilde worden op dit gebied. Ik heb mijn huis als testcentrum gebruikt tot ik volledig was gespecialiseerd.”

Hoe komt het dat problemen met de vloerverwarming zo vaak voorkomen?

“De verontreiniging ontstaat al bij de vervaardiging van de radiatoren en leidingen, door vetten, oliën en overige producten. Ook bij de aanleg van de vloerverwarming vindt er vervuiling plaats door bouwvuil. Als installateurs na de aanleg even een ‘softspoeling’ verrichten, de pH-waarde op peil brengen, waterzijdig inregelen en een goed magneetfilter bevestigen, raakt het systeem niet na 5 jaar al verstopt. Dit wordt helaas vrijwel niet gedaan, terwijl een schone verwarmingsinstallatie duizenden euro’s bespaart op de langer termijn en de CO2-uitstoot aanzienlijk vermindert.”

Welke verontreinigingen kom je tegen?

“Voornamelijk corrosieslib. Dit ontstaat als zuurstofdeeltjes reageren met de ijzeren onderdelen van de verwarmingselementen. Hierdoor komen kleine deeltjes in het water die zich ophopen tot een compact bezinksel. Corrosieslib veroorzaakt vastgelopen pompen, kapotte thermostaatkranen en verstopte slangen. Een paar jaar geleden haalden we bij een gezinswoning in Hoorn wel 17 kg ijzer uit de slangen!” 

“Bij een lagetemperatuursysteem zoals vloerverwarming ontstaan ook nog problemen door bacteriën. Dit is een stuk minder bekend, maar wij hebben ons hier uitgebreid in verdiept. Doordat de verwarmingstemperatuur relatief laag is kunnen bacteriën zich ophopen tot een soort kikkerdrilachtig slijm. Dit verwijderen we regelmatig uit de verwarmingssystemen.”  

Hoe ga je doorgaans te werk?

“Allereerst zoeken we naar knelpunten met onze warmtecamera. Zo weten we precies waar het vuil zit en kunnen we efficiënt werken. Vervolgens begint de reiniging met behulp van onze spoeltechnieken en spoelmiddelen. Welk spoelmiddel we gebruiken hangt af van de situatie. Voor huishoudens maken we veel gebruik van Sentinel.”

Wat is de Power Flushing Academie?

“Onder installateurs is er nog te weinig kennis op gebied van spoelen en waterzijdig inregelen. Hierdoor betalen veel huishoudens en bedrijven een te hoge rekening en is er gebrek aan comfort. Op de Power Flushing Academie verzorgen we lessen aan installateurs, zodat we hier verandering in kunnen aanbrengen. Er valt nog veel te winnen op dit gebied!”

Tielen Sie diesen Beitrag:

Übersicht

Diese Website verwendet Cookies

Wir verwenden Cookies, um Ihre Erfahrung zu verbessern. Lesen Sie mehr

Schließen